Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Taxandriamuseum

Thema

Erfgoed

Waar

Taxandriamuseum
Begijnenstraat 28, 2300 Turnhout

Wanneer

  • Dinsdag - zaterdag van14:00tot17:00
  • Zondag van11:00tot17:00

Prijs

€ 5.0 Basistarief: € 5.00
De Romeinse schrijver Plinius gebruikte de naam Taxandria, een oude benaming voor de Kempen, als eerste. Het Taxandriamuseum probeert de betekenis van deze namen te visualiseren. In het museum maakt u een wandeling door het verleden van de regio en vindt u voorwerpen en documenten die getuigen van het dagelijkse leven van onze Kempense voorouders.

De geschiedenis van Turnhout en de Antwerpse Kempen brengen: dat is wat het Taxandriamuseum al sinds 1906 doet. Het museum heeft de naam ‘Taxandria’ - zoals de Romeinen de streek in de eerste eeuw na Christus benoemden - niet voor niets gekregen.

Hotel Taxandria
In 2014 werd de permanente opstelling van het museum volledig vernieuwd en omgedoopt tot ‘Hotel Taxandria’
In dit fictieve hotel worden de kamers bewoond door archetypische personages met een eigen kijk op de geschiedenis van de stad en de Antwerpse Kempen. Ze vertellen hun relaas, gestoffeerd met pittige anekdotes en voorwerpen uit de rijke kunstcollectie van het museum.

Zo is er de internaatstudente die de impact van de positie van het Kempenland aan de grens toont. Of de torenwachter die het krijgsgewoel en wapengekletter van een niet-ommuurde stad beschrijft. De kantwerkster brengt op haar beurt het succes van de kantproductie in de 19de en 20ste eeuw. Wist je dat de kantstukken die toeristen in Brugge kochten, vaak in Turnhout werden gemaakt? Kinderen vinden hun gading bij de troubadour, een vergeetachtige figuur die best wat jeugdige hulp kan gebruiken.
Maak kennis met alle historische figuren in het hotel en laat hun verhalen via hoofdtelefoons tot leven komen.

Zoals het een goed hotel betaamt, staat ‘Hotel Taxandria’ open voor een breed publiek. Schoolgroepen, kinderen en jongeren zijn er welkom voor een boeiend educatief bezoek. Daarnaast richt het museum zich op mensen met een ruime historische interesse. ‘Hotel Taxandria’ vormt voor iedereen een perfecte uitvalsbasis om de stad of regio te ontdekken!

Huis metten Thoren
Het Taxandriamuseum bevindt zich in het 'Huis metten Thoren', een imposant zestiende-eeuws gebouw dat doorheen de geschiedenis onderdak bood aan voorname heren en dames uit de entourage van de hertogen van Brabant. Tijdens je bezoek kan je verpozen met een drankje, binnen of in de gezellige achtertuin.