Overslaan en naar de inhoud gaan
 

Stadswandeling: Turnhout wereldcentrum van de speelkaart

Thema

Geschiedenis

Waar

Cultuurhuis De Warande
Warandestraat 42, 2300 Turnhout

Wanneer

Deze activiteit is afgelopen

Prijs

€ 2.0 Basistarief: 2,00 €; < 18 jaar: 0,00 €
Met de komst van de Leuvense drukker Pieter Corbeels naar Turnhout begon de successtory van de grafische nijverheid in onze stad. In dit proces speelde drukkersgast Philippus Jacobus Brepols de hoofdrol. Nadat Corbeels in 1799 door de Franse revolutionairen doodgeschoten werd, nam Brepols de drukkerij over en bouwde ze uit tot een bloeiende onderneming met wereldfaam. Corbeels drukte school- ...
Met de komst van de Leuvense drukker Pieter Corbeels naar Turnhout begon de successtory van de grafische nijverheid in onze stad. In dit proces speelde drukkersgast Philippus Jacobus Brepols de hoofdrol. Nadat Corbeels in 1799 door de Franse revolutionairen doodgeschoten werd, nam Brepols de drukkerij over en bouwde ze uit tot een bloeiende onderneming met wereldfaam.
Corbeels drukte school- en leesboekjes, kerkboekjes en almanakken. Brepols breidde het gamma uit met mannekensbladen en gekleurd papier. In 1826 drukte hij de eerste speelkaarten, die al snel over de hele wereld verkocht werden. Uit de NV Brepols zijn meerdere drukkerijen ontstaan. De jarenlange kennis van de speelkaartenproductie werd in 1970 geconcentreerd in één enkel bedrijf: Cartamundi.
Vandaag is onze stad uitgegroeid tot het wereldcentrum van de speelkaart. Jaarlijks worden hier meer dan 140 miljoen speelkaarten vervaardigd.
Tijdens deze speelkaartenwandeling neemt een gids je mee langs de voornaamste plaatsen in Turnhout die de herinnering aan Brepols en de speelkaart levendig houden. Verhalen over de betekenis van de speelkaart in het dagelijks leven van de Turnhoutenaar frissen deze wandeling op.

Bron: UiTinVlaanderen.be