Overslaan en naar de inhoud gaan
 

De bedreigde vrijheid. Uw vrije meningsuiting in gevaar?

Waar

de Warande
Warandestraat 42, 2300 Turnhout

Wanneer

do 03 februari 2022 om 20:00
​Het recht op de vrijheid van meningsuiting is dé cruciale voorwaarde en waarborg voor godsdienstvrijheid, persvrijheid, academische vrijheid en de vrijheid van burgers om kritiek te mogen uiten. Debat en tegenspraak zijn een inherent deel van een democratie. Doch, dit principe staat vandaag onder druk. Velen zijn al te zeer overtuigd van hun grote gelijk en begrijpen nauwelijks nog de betekenis van vrije meningsuiting, bepaalde radicalen willen het afschaffen, anderen willen hen dan weer de mond snoeren. Vanuit een historische context houdt Johan Op de Beeck in zijn lezing een pleidooi voor meer engagement voor deze bedreigde kernwaarden van de verlichting.

Meesterverteller Johan Op de Beeck (gekend van bestsellers over Napoleon, de Zonnekoning en recent over Leopold II) schetst het ontstaan en de geschiedenis van de vrije meningsuiting en stelt een aantal confronterende maar onontkoombare actuele vragen.

Hij werkte jarenlang als journalist en reporter voor de VRT. Nu schrijft hij historische monografieën en u kent hem mogelijk van podcasts over Leopold II, Lodewijk XIV of Napoleon. In 2021 interviewde hij president  Obama. Als begenadigd verteller komt hij naar de Warande te Turnhout voor een lezing over 'De bedreigde vrijheid. Uw vrije meningsuiting in gevaar?
INSCHRIJVING VERPLICHT = turnhout@demens.nu

Bron: UiTinVlaanderen.be

Organisatie

huisvandeMens